dimarts, 17 de març de 2015

Internet i poesia: el retorn a una nova oralitatAvui 17 de març, dia de la poesia catalana a internet, he trobat a twitter aquesta reflexió amb la qual hi estic totalment d'acord. 

Actualment, gràcies a internet, la poesia viu una mena de retorn cap als seus orígens: l'oralitat. Teresa Iribarren, directora del màster d'Edició digital de la UOC, afirma que "la poesia, el gènere literari tradicionalment més vinculat a la imatge, és especialment procliu a explorar nous maridatges amb expressions multimèdia, que permeten el retorn a una nova oralitat i que exploren la imbricació de la paraula poètica amb la fotografia i l'audiovisual". 

Un magnífic exemple que l'ús de les xarxes pot portar a "un reviscolament del poema com a unitat per damunt del llibre" és la poesia del poeta de Castelló de la Plana Josep Porcar.
N'és una mostra que crec fermament en aquesta observació, el fet que he estat tres cursos practicant amb l'alumnat l'anàlisi i el gaudi de la poesia catalana amb la creació d'una càpsula audiovisual (un videolit) perquè tal com diu el poeta Carles Miralles:

                                        Els missatgers d'antany, hereus dels àngels,
                                        fan fotos o bé filmen, ara.
                                        La veu són ara els ulls.

Bé, avui és el dia de la poesia catalana a internet però d'avui i fins el dia 21 es considera la Setmana de la poesia catalana a internet.  

I aquests dies s'està fent la vuitena Festa de la Literatura Amplificada al CCCB amb l'objectiu d'estendre's al paisatge audiovisual, al poder de la paraula oral, a la narració transmèdia i a una contínua revisió i reinvenció del cànon.
M'haureu de fer un Storify que reculli la tesi del títol d'aquesta entrada: "Internet i poesia: el retorn a una nova oralitat".