dissabte, 28 de març de 2015

Els nous trobadors i joglars

Enric Casasses
Josep Pedrals
Enric Casasses (1951) i Josep Pedrals (1979), malgrat pertànyer a generacions diferents, són un exemple dels nous poetes rapsodes del segle XXI.

A continuació tenim un vídeo i una entrevista a Enric Casasses, i també podrem sentir com recita alguns dels seus poemes.
A l'entrevista se li fa la pregunta: Quan vas començar la poesia era molt enganxada al paper, sense moure els llavis. I el que respon Casasses és justamnet el que hem estat treballant aquests dies a classe. 
Aneu a l'entrevista i llegiu la resposta que dóna. La vull recollida a la llibreta d'escriptura.Si cliqueu aquí, hi trobareu la lletra de la sextina.


I ara ens toca conèixer Josep Pedrals a través d'aquest documental realitzat per alumnes de Comunicació Audiovisual de la Facultat de Comunicació Blanquerna i a partir d'algunes de les seves recitacions:

(l'eutrapèlia és la capacitat de moderació en el divertiment).


Aquí hi teniu la lletra del poema.
I hi afegeixo encara una audició emesa a Catalunya Ràdio el 21/7/2010.

Segons Pere Gimferrer, Pedrals és el continuador directe de J. V. Foix i Joan Brossa. Voldria que em poguéssiu dir el perquè d'aquesta valoració.

Els cantants-músics (cantautors) que divulguen poesia podríem dir que equivalen a un joglar o a un trobador? I els poetes-rapsodes com Enric Casasses i Josep Pedrals? Després d'haver sentit recitar Enric Casasses i Josep Pedrals i després d'haver-los llegit, què creieu que busquen com a poetes? I quin lligam creieu que mantenen amb la poesia sels segles XII-XIII (la trobadoresca)? (No hi ha lligans temàtics, per aquí no us hi heu de moure).