divendres, 3 d’octubre de 2014

El mite del rei Artur

En el vídeo de la darrera entrada, la professora Laura Borràs ens parlava de la Historia Regum Britanniae escrita en prosa llatina pel clergue Geoffrey de Monmouth entre els anys 1135 i 1138. És la història dels reis de Bretanya, un tractat històric/cronístic sobre l'illa, des del seu fundador Brutus fins als successors d'Artur en el segle VII. L'any 1155 el clergue anglonormand Wace va traduir al francès aquesta Historia Regum Britanniae atorgant-li el nom de roman de Brut. Roman escrit en octosíl·labs apariats que introduí en el nou gènere la figura del rei Artur i tot de cavallers. A partir d'aquest moment, la figura del rei Artur desferma la llavor de la ficció i esdevé una gran potència forjadora de mites (arriba fins al cinema).
El rei Artur apareix a la literatura com el monarca ideal. Tanmateix es desconeix si el personatge literari correspon a un personatge històric real.
A continuació teniu un vídeo (un documental de la BBC) sobre el mite del rei Artur per tal de poder saber què hi ha de llegenda i què hi ha de veritat. Feu un resum del que s'hi explica a la llibreta d'escriptura.