dimecres, 17 de setembre de 2014

Tirant lo Blanc i El cavaller inexistent

Aquest trimestre treballarem l'Edat Mitjana i veurem com la temàtica medieval té vida més enllà del segle XV. Per tal d'adonar-vos-en, fareu un treball contrastiu entre Tirant lo Blanc de Joanot Martorell (novel·la cavalleresca de 1490), El cavaller inexistent d'Italo Calvino (novel·la de 1959)  i els bestsellers de novel·la històrica medieval del segle XXI.
En aquest article Retorn a l'Edat Mitjana (La Vanguardia, 5 de novembre de 2011) se'ns explica que l'Edat Mitjana és per als europeus el seu western. Us haureu de preguntar, en el treball, què significa aquesta afirmació i per què ens envolta una febre medieval a través de novel·les històriques, pel·lícules, sèries i videojocs. Aquesta Edat Mitjana que tenim incrustada a la retina (l'Edat Mitjana del segle XXI), va existir o és una barreja de ficció i realitat?  L'article ens ho diu: en una Enquesta sobre hàbits de lectura del 2010, la novel·la històrica encapçala la llista de preferències. Veiem doncs que la imatgeria medieval esdevé, avui encara, material de ficció.
He començat l'entrada dient que aquest primer trimestre treballaríem la producció literària de ficció de l'època medieval. M'agrada que pugueu comprovar que aquests temes "escolars" tenen vida més enllà d'una aula i que la lletra medieval, avui morta per molts lectors del segle XXI, continua ben viva per aquests mateixos lectors a través del consum de novel·les històriques que treu el mercat editorial.

És el que ens deia en l'entrada anterior la Victoria Cirlot: El passat ajuda a llegir el present.


Recordeu que a classe hem comentat que cal saber introduir i saber concloure el treball. Us anirà bé llegir aquesta entrada que porta per títol Concloure  del blog Aprendre llengües del professor Enric Serra.